Recept na Tarhana polievku

Tarhana je jedna z najlepších tureckých polievok. Milujem ju. Je naozaj veľmi chutná. Väčšinou ju domáci používajú v časoch zimy a chrípkového obdobia. Dostanete ju aj v obchode, ako prášok, ktorý sa iba rozvarí vo vode, ale ak si ju chcete pripraviť naturálne doma, tak tu je recept 🙂 no varujem, je to trošku zdĺhavejší postup 🙂

Zmes na prípravu Tarhany

0,5 kg paradajok
0,5  kg papriky
0,5 kg cibule / podľa chuti/
Veľa mäty piepornej, čerstvá alebo sušená
3 strúčiky cesnaku
0,5 kg bieleho jogurtu
 3 kg múky
5 kvasníc

Ingrediencie dávame podľa chuti, ak niektorú z nich nemáte radi, tak jej dáte menej.

Prášok na polievku tarhana
Prášok na polievku tarhana

Postup na Tarhana polievku

Paradajky ošúpeme, uvaríme a rozmixujeme. Z papriky odstránime vnútorné jadierka, nakrájame uvaríme a rozmixujeme, tak ako paradajky. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a rozmixujeme spolu s cesnakom. Pridáme mätu.

Všetky  ingrediencie ešte raz dáme variť do horúcej vody. Po uvarení  pridáme jogurt, kvasnice a múku. Mala by nám vzniknúť zmes ako cesto, ktoré by malo byť v chladničke.

Zmes  neskôr preložíme do veľkej misy, ktorú zakryjeme a necháme týždeň odstáť. Niekoľkokrát počas dní cesto premiešame. Po týždni zmes rozprestrieme na čistú bavlnenú látku  a usušíme ho. Tento spôsob je veľmi zdĺhavý.

Najlepšie je niekde na vzduchu avšak nie na slnku. Po usušení z cesta spravíme prášok rozdrobením a varíme opäť v horúcej vode aspoň 20 minút. Takto robíme polievku a osolíme, pridáme bylinky podľa chuti alebo mätu. Môžeme na záver pridať paradajkový pretlak, ale nemusíme. Podľa chuti. Osobne ja ju nepripravujem pretože je zdĺhavá, ale kupujem si už hotový prášok Tarhana v obchode.

Ingredience a počty kilogramov ingrediencii sa dávajú podľa toho, koľko prášku tarhana chcete, a na koľko porcii.

 

 

Leave a Reply